Branschen är i ständig utveckling och i nuläget är det i hela landet, en generellt stor brist på utbildade florister.
Som florist arbetar du med färg, form och komposition utifrån kundens önskemål. Att arbeta med människor, försäljning och service ingår således i floristyrket.
Det traditionella butiksarbetet kan med fördel kombineras med, eller utvecklas- och ta en annan inriktning, som t ex att arbeta med mässor och event. Här jobbar du också efter grundprinciperna inom floristiken, men oftast i en större skala.
Trender och säsongens alla blommor kan också påverka efterfråga och möjligheterna inom floristikens vardag.

Gillar du blommor och trivs med att skapa och formge? Då skall du titta närmare på floristprogrammet. Munkeröds Utbildningscenter är en av Sveriges äldsta blomsterskolor. Du får en yrkesexamen som ger behörighet till yrkeshögskolan. Möjlighet finns att komplettera för behörighet till universitets- och högskolestudier. Gymnasieutbildningen har riksintag.

Yrkesprogrammet till florist riktar sig till dig som:
  • är intresserad av ett kreativt och skapande yrke.
  • är intresserad av konstnärlig, skapande verksamhet med färg, form och design.
  • vill ha ett arbete med omväxlande arbetsuppgifter.
  • vill arbeta med människor, försäljning och service.

Floristutbildningen

Floristutbildningen bedrivs i stora ljusa lokaler med närhet till naturen.
Det floristiska arbetet utgör 3 dagar av veckan och då arbetar du med buketter och dekorationer som matchar allt från bröllop till begravning och däremellan en rad olika sammanhang där det ska ingå floristiska kreationer.
Färg, form och komposition är alla viktiga för det färdiga resultatet och ingår i det mesta av det floristiska skapandet. Du får lära dig om blommornas skötsel, deras namn och emballering. Utöver detta ingår butiksekonomi, textning och exponering samt miljö och dokumentation.

Den huvudsakliga undervisningen bedrivs på skolan i Stenungsund, men under 15 arbetsplatsförlagda veckor får du tillämpa dina kunskaper i en blomsterbutik (APL).

Lärarna på Munkeröds Floristutbildning är utbildade florister med gesällbrev samt många års erfarenhet inom yrket och har erfarenhet av undervisning i floristyrket.

I framtiden kan du arbeta som florist i en blomsteraffär. Du har också nytta av de grundläggande yrkeskunskaper som utbildningen ger – en god förberedelse för arbetet med blommor och växter i butik.

Lärlingsutbildning till florist

Gymnasial lärlingsutbildning har vi som ett alternativ på hantverksprogrammet, minst 50 procent av utbildningen genomförs på en eller flera arbetsplatser. Lärlingsutbildningen leder till samma yrkesexamen som ett skolförlagt yrkesprogram till florist.